Va dau reteta asta de crenwursti in aluat dar sa nu ziceti ca o aveti de la mine, da?
Ma simt un pic vinovata cand ii fac, parca e prea mult aluat in joc si parca dureaza prea mult sa ii fac si prea repede se consuma dar, pana la urma, daca le place copiilor, imi place si mie.
I-am facut si cu aluat cumparat, nu e deloc acelasi lucru dar nah, de compromis, cand n-ai timp, merge sa ii faci o data.

Ingrediente pentru blat:
- 200 ml lapte
- 3 oua
- 80 ml ulei
- 1 lingura zahar
- 550 g faina
- 10 g drojdie uscata
- 15 buc crenwursti
- 2 linguri mac/susan
- sare
Mod de preparare:
- Intr-un bol mic punem laptele cald, lingura de zahar si drojdia uscata. Amestecam si lasam 10 minute pe masa, pana cand drojdia incepe sa faca spuma.
- Luam un bol mai mare si turnam compozitia cu drojdie, apoi adaugam 2 oua (deci nu pe toate) si sarea si amestecam bine cu un tel.
- Punem faina si amestecam cu o spatula pana obtinem un aluat omogen, dar lipicios. Sau invers 😊
- Adaugam uleiul si mai amestecam putin cu spatula, pentru omogenizare.
- Treaba serioasa abia acum incepe: incepem sa amestecam aluatul cu mana, in castron sau direct pe masa, pana cand compozitia devine uniforma si nelipicioasa.
- Punem aluatul inapoi in bol (daca l-am framantat pe masa) si il lasam la dospit 30 minute, la temperatura camerei.
- Dupa acest timp scoatem aluatul pe masa presarata cu faina si il aplatizam putin cu palmele.
- Continuam sa il intindem cu un sucitor pana cand obtinem un dreptunghi-ish cu grosimea de 5 cm ( va spun sincer, nu ma pricep sa fac forme din aluat, deci nici dreptunghi n-am obtinut).
- Decupam aluatul in fasii de 1.5-2 cm latime.
- Taiem crenwurstii pe jumatate (sa ajunga la toata lumea 😊).
- Rulam atent fiecare bucata de crenwurst, cu grija sa acoperim si capetele. Alatul trebuie sa se suprapuna putin, ca sa nu se desfaca la coacere si sa nu ramana vreo particica neacoperita.
- Aranjam covridogii astfel formati intr-o tava in care am pus hartie de copt si ii mai lasam 10 min sa mai creasca putin. Apoi ungem cu ou batut si presaram mac/susan deasupra.
- Coacem in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 20-25 minute, pana cand s-au rumenit frumos. Tinul de coacere difera de la cuptor la cuptor, nu ma credeti pe cuvant, ci verificati din cand in cand
- Servim calzi, alaturi de o salata asortata generoasa sau pur si simplu, doar cu mustar.
Enjoy!