Am tot cautat reteta perfecta de papanasi, am tot incercat si nu m-am lasat. Ei, si bine am facut!
😉
Daca nu insistam in cautari atat, ce va mai prezentam azi? 😁
Papanasii prajiti, deliciosi din cale-afara, cu smantana grasa si dulceata de afine (homemade-pentru cei norocosi) sunt tot ce ti-ai putea dori intr-o zi ploioasa cum e cea de azi.
Ingrediente:
- 450 – 500g ricotta bine scursa de zer
- 300-330 g faina
- 90g zahar
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu (stins in otet)
- 2 oua
- un praf de sare
- vanilie
- coaja rasa de la o lamaie (optional)
- ulei pentru prajit
- smantana fermentata (acrisoara)
- dulceata la alegere
Mod de preparare:
- Incepem prin a scurge bine ricotta. O punem intr-o strecuratoare, deasupra unui castron, si presam bine pentru a scurge cat mai mult zer.
- O mutam apoi intr-un castron incapator.
- Adaugam ouale intregi, sarea, vanilia si coaja rasa de lamaie.
- Omogenizam totul cu un mixer, astfel incat sa obtinem un amestec cremos si fara cocoloase
- Deasupra cernem faina si adaugam si bicarbonatul.
- Amestecam totul cu o spatula sau chiar cu mana, fara sa framantam mult, obtinand un aluat moale, usor lipicios.
- Acoperim aluatul cu folie de plastic aplicata direct pe suprafata lui si il dam la frigider pentru 30 de minute (aluatul se leaga mai bine).
- Scoatem aluatul din frigider si rupem bucati din el pe care le modelam in palme, mai intai sub forma de bila si apoi de cerc (sau doar bile daca va plac asa).
- Daca vreti papanasi identici, intindeti o foaie de aluat pe masa tapetata cu putina faina si decupati forme cu cercul (diametru 12 cm), apoi faceti gaurile cu un cerc mai mic/dui (diametru 3 cm). Din aluatul ramas modelati intre palme bilutele care vor sta in varf.
- Papanasii se prajesc in baie de ulei. Intr-o tigaie mai adanca punem ulei si il incingem bine (dar sa nu fumege)
- Punem papanasii si reducem flacara la mediu pentru a nu se arde crusta papanasilor. Trebuie sa se prajeasca uniform si in profunzime.
- Dupa 2-3 minute ii intoarcem pe partea cealalta si ii mai prajim vreo 2 minute.
- Luam o spumiera si scoatem papanasii prajiti pe o tava tapetata cu servete de hartie absorbante.
- Ii servim fierbinti, garnisiti cu smantana si dulceata la alege.
Nota: Un ulei insuficent incins ii va imbiba cu grasime iar unul prea incins ii va arde prematur la exterior iar mijlocul va ramane crud.
Din cantitatile date mi-au iesit 12 papanasi (baza+bila).
Enjoy!