Baby, Mancarica

Stock de legume

0 comments

Cum am trait pana acum fara sa stiu de existenta stock-ului de legume??? Ma simt de parca am descoperit apa calda.

Stock-ul este o supa concentrata de legume (neutra, fara sare), strecurata, care sta la baza altor mancaruri. E o idee geniala, mai ales daca ai copil mic si trebuie sa gatesti portii mici (cand nu ai mancare sanatoasa pentru adulti din care sa ii dai 😬) sau cand vrei sa faci pilaf/risotto/cuscus, sau cand nu ai toate legumele la dispozitie (lipsa stoc sau iarna) sau cand n-ai timp sa cureti/toci/fierbi legumele pentru mancare sau… orice alt motiv 😁

Va zic, e tare de tot!

Ingrediente:

  • 3 l de apa
  • 4 cepe mari
  • 2 capatani usturoi
  • 4 fire de telina apio
  • 5 morcovi mari
  • 1/2 radacina telina
  • 3 ardei kapia
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 radacina pastarnac
  • 3 fire cimbru
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 1 frunza de dafin
  • 2 dovlecei

Mod de preparare:

  1. Intr-un vas incapator (oala mare), cu capac, punem apa la fiert.
  2. Curatam legumele de coaja si le spalam.
  3. Apoi le taiem grosier, in bucati sau felii mari si le punem in oala.
  4. Lasam la fiert 30 – 40 de minute la foc mic, cu capacul pus. Daca le fierbem la foc mare, se tulbura zeama.
  5. Dam la frigider peste noapte.
  6. Scoatem legumele si strecuram zeama.
  7. Punem zeama in pungi de congelator cu forme (cuburi sau betisoare) sau in pungi simple, clasice.
  8. Depozitam la congelator cateva luni sau pana se termina.

P. S. Legumele ramase le dati la blender si faceti supa de legume. Cu crutoane, of course!

Enjoy!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*