Baby, Ceva pe langa, Mancarica

Conopida gratinata

0 comments

Reteta de conopida gratinata am gasit-o cautand idei de introducere in meniul Frumusicai a legumelor de sezon.

Cu sare si piper, devine un preparat si pe gustul oameni lor mari, asa ca nu ezitati sa folositi reteta oricand sunteti in impas sau vreti sa adaugati ceva bun in meniu 😎

Ingrediente:

  • 300 gr conopida gatita la aburi
  • 100 gr smantana cu 25-30% grasime
  • 25 gr unt
  • 50 gr cascaval
  • pesmet
  • sare (optional)
  • piper (optional)

Mod de preparare:

  1. Daca nu aveti sita pentru gatit la aburi, puteti opari conopida in apa fiarta, timp de 3 minute (calculate de cand apa a inceput sa clocoteasca).
  2. Intr-un castron cu apa rece (ideal si cu gheata) scoatem buchetelele de conopida din apa clocotita si le transferam imediat in apa rece, pentru a opri procesul de gatire.
  3. Ungem bine formele ramekin cu unt.
  4. Tapetam formele cu pesmet, pentru a absorb din apa conopidei.
  5. Rupem conopida in buchetele mici, mici si o adaugam intr-un strat generos in fiecare vas ramekin. Adaugati piper, daca doriti.
  6. Turnam smantana in mod unitar intre cele 5 forme ramekin.
  7. Radem cascavalul si incercam sa acoperim toata conopida cu el. La final, va fi o crusta delicioasa 😉.
  8. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20-25 minute, pana cand cascavalul s-a topit si s-a rumenit frumos.

P. S. Cantitatea de unt, smantana si cascaval depinde de cate vase folosim. Eu am folosit 5 ramekin mici si mi- a ajuns cele din reteta.
P. S. 2 Conopida gratinata se consuma fierbinte. In cazul copiilor mici, evident, asteptam sa se mai raceasca 😁


Enjoy!