Baby, Mancarica

Frigarui de somon cu cartofi dulci la cuptor

0 comments

Dupa atatea dulciuri, era timpul sa mai facem si mancare ๐Ÿ˜

Nimic de sezon, dar ceva usor, ca de dupa sarmale si cozonac ๐Ÿ˜

Eu am luat o portie de somon de la Lidl si, cu gandul la niste frigarui dementiale de la Bacania Veche, i-am pregatit si eu Frumusicai. Evident, puneti sare peste ele si mancati si voi. Nu aveti nicio scuza sa nu faceti asta.

Ingrediente:

  • 500 gr file somon (sau cat aveti ๐Ÿ˜)
  • 3 lamai
  • 1 cartof dulce mare (400 gr)
  • ulei de masline
  • 2-3 crengute rozmarin proaspat
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 3-4 catei usturoi (sau fulgi de usturoi)
  • sare de mare (omitem pentru copilasi)

Mod de preparare:

  1. Pregatim intai cartofii si dam drumul la cuptor, la 190 grade.
  2. Curatam cartoful si il taiem felii (mai subtiri, sa se faca mai repede ๐Ÿ˜ฌ).
  3. Punem feliile de cartof รฎntr-un castron, adaugam 5-6 lingurite ulei de masline, condimentele si usturoiul maruntit (sau fulgi).
  4. Amestecam bine, pentru ca uleiul si mirodeniile sa cuprinda toate feliile de cartofi.
  5. Coacem in tava pe hartie de copt timp de 30-35 de minute, intorcandu-i cu o paleta dupa 20 de minute, pentru a se rumeni pe toate partile.
  6. Pentru filetat somonul mai intai desprindem pielita putin cu cutitul la un capat si apoi o tragem cu mana foarte usor, pana la capat.
  7. Spalam somonul sub jet de apa, cu atentie sa nu se sfarame.
  8. Il taiem cubulete mai groase, cat se poate de egale.
  9. Punem cuburile de somon intr-un bol, adaugam zeama de lamaie si presaram sarea de mare (daca folosim) .
  10. Lasam 10-15 minute sa se marineze.
  11. Taiem lamaile felii subtiri, apoi le introducem pe betele de frigarui, alternand cu grija cu bucatile de somon.
  12. Coacem frigaruile pe grill incins si uns cu putin ulei de masline, la foc iute, pe toate partile, circa 2-3 minute pe fiecare parte.

Cum stim ca e gata pestele? Cand se desface fasii, fasii. Asa ca nu exagerati cu timpul de gatire, intrucat riscati sa obtineti un somon uscat, in loc de unul suculent.

Enjoy!