
Dupa atatea dulciuri, era timpul sa mai facem si mancare ๐
Nimic de sezon, dar ceva usor, ca de dupa sarmale si cozonac ๐
Eu am luat o portie de somon de la Lidl si, cu gandul la niste frigarui dementiale de la Bacania Veche, i-am pregatit si eu Frumusicai. Evident, puneti sare peste ele si mancati si voi. Nu aveti nicio scuza sa nu faceti asta.
Ingrediente:
- 500 gr file somon (sau cat aveti ๐)
- 3 lamai
- 1 cartof dulce mare (400 gr)
- ulei de masline
- 2-3 crengute rozmarin proaspat
- 1/2 lingurita cimbru
- 3-4 catei usturoi (sau fulgi de usturoi)
- sare de mare (omitem pentru copilasi)
Mod de preparare:
- Pregatim intai cartofii si dam drumul la cuptor, la 190 grade.
- Curatam cartoful si il taiem felii (mai subtiri, sa se faca mai repede ๐ฌ).
- Punem feliile de cartof รฎntr-un castron, adaugam 5-6 lingurite ulei de masline, condimentele si usturoiul maruntit (sau fulgi).
- Amestecam bine, pentru ca uleiul si mirodeniile sa cuprinda toate feliile de cartofi.
- Coacem in tava pe hartie de copt timp de 30-35 de minute, intorcandu-i cu o paleta dupa 20 de minute, pentru a se rumeni pe toate partile.
- Pentru filetat somonul mai intai desprindem pielita putin cu cutitul la un capat si apoi o tragem cu mana foarte usor, pana la capat.
- Spalam somonul sub jet de apa, cu atentie sa nu se sfarame.
- Il taiem cubulete mai groase, cat se poate de egale.
- Punem cuburile de somon intr-un bol, adaugam zeama de lamaie si presaram sarea de mare (daca folosim) .
- Lasam 10-15 minute sa se marineze.
- Taiem lamaile felii subtiri, apoi le introducem pe betele de frigarui, alternand cu grija cu bucatile de somon.
- Coacem frigaruile pe grill incins si uns cu putin ulei de masline, la foc iute, pe toate partile, circa 2-3 minute pe fiecare parte.

Cum stim ca e gata pestele? Cand se desface fasii, fasii. Asa ca nu exagerati cu timpul de gatire, intrucat riscati sa obtineti un somon uscat, in loc de unul suculent.
Enjoy!