Cum a venit vremea urata, cum mi-a revenit cheful de gatit (ca sa nu mai zic de pofta de mancare 🤫)
Am facut reteta asta in 2 zile la rand, o data doar cu magiun, apoi cu magiun si mere rase. Ambele variante au fost la fel de apreciate si au disparut repede din farfurie.
Intr-o singura ora (de la cantarit la scos pe gratar), aveti pe masa o gustare pufoasa, gustoasa si fara zahar!

Ingrediente:
- 250 g faina ( +/-20g)
- 1/4 plic praf de copt
- 1/8 lingurita de bicarbonat
- 140 ml iaurt grecesc (eu am pus 100g smantana+40g iaurt de baut)
- 50 g unt 82% grasime la temperatura camerei
- 20 g sirop de curmale
- 1 ou
- lapte
- magiun, gem, fructe rase
Mod de preparare:
- In vasul de la mixer punem ingredientele (exceptie laptele si magiunul/gemul/fructele) si mixam pana cand obtinem un aluat omogen, elastic si care se desprinde usor de pe peretii vasului. Eu am adaugat extra faina (cele max 20g) putin cate putin si am amestecat cu mana pana nu a mai fost lipicios.
- Pe un tocator de lemn sau plansa de silicon tapetat(a) cu faina, intindem aluatul in foaie dreptunghiulara.
- Adaugam peste foaia de aluat magiun, gem sau fructe rase (eu am pus fie magiun fie magiun si mere rase necalite), avand grija sa lasam o margine de 2cm pe latura mai mare .
- Ungem cu putin lapte marginea aluatului ramasa libera si rulam pana se formeaza o spirala mare (un sul) .
- Aluatul rulat se taie in felii de 4-5 cm sau astfel incat sa obtinem 12 bucati relativ egale.
- Ungem cu putin unt/ulei de cocos cavitatile unei tavi de briose (daca avem de silicon sau folosim chese de briose nu e nevoie sa facem asta) si asezam feliile de aluat astfel incat sa se vada umplutura.
- Pensulam cu putin lapte partea de deasupra a fiecarui melc.
- Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 18-20 min sau pana cand trece testul scobitorii. Tineti cont de cantitatea de umplutura si ajustati timpul daca e cazul.
- Pensulam din nou cu putin lapte partea de deasupra a fiecarui melc. Asa-i ca va place cum sfaraie? 🙂
- Scoatem melcii din tava si ii lasam la racit, pe un gratar de cuptor.

Enjoy!