Recunosc ca m-am cam indepartat de la scopul meu (ascuns) de a gati fara zahar, dar ma consolez cu gandul ca am redus mult cantitatile ?
Uite, de exemplu, varianta asta de salam de biscuiti nu are zahar adaugat. Are cioco neagra, are sirop de curmale in loc de zahar si prune semi-uscate in loc de fructe confiate sau deshidratate (btw, cititi eticheta inainte de a le cumpara. Veti fi surprinsi sa vedeti ca si fructele uscate au zahar ?)
Revenind. Avem azi un desert usor de facut, aromat si gustos. As zice chiar semi-pacatos, ca tot e post ?

Ingrediente:
- 200g biscuiti speculoos
- 120g ciocolata neagra
- 35g sirop de curmale
- 50g unt
- 100ml lapte
- 20g cacao
- nuci pecan tocate grosier
- fructe deshidratate (eu am folosit prune semi-uscate)
- esenta de migdale
- scortisoara
Mod de preparare:
- Rupem ciocolata iin bucatele si o topim la bain-marie timp de 5 minute. Eu recunosc faptul ca am un gadget mic (de fondue) care ma ajuta sa topesc ciocolata muuuult mai usor.
- Peste ciocolata topita, adaugam untul si amestecam pana se iincorporeaza. Lasam amestecul sa se raceasca.
- Dupa ce s-a topit untul, adaugam siropul de curmale, scortisoara, esenta de migdale si cacaoa si amestecam bine.
- Punem treptat laptele si amestecam pentru omogenizare.
- Adaugam biscuitii rupti cu mana, fructele si nucile si amestecam foarte bine.
- Turnam compozitia pe o folie de plastic, rulam strans si securizam capetele, prin rasucire. Daca doriti, puteti pune pe folie, inainte de a turna compozitia, biscuiti maruntiti bine sau fulgi de cocos. Nu doar pentru extra gust ci si pentru a desface folia mai usor.
- Bagam salamul de biscuiti la frigider pentru cateva ore pana cand se intareste.

Enjoy!