Recunosc ca m-am cam indepartat de la scopul meu (ascuns) de a gati fara zahar, dar ma consolez cu gandul ca am redus mult cantitatile.
Uite, de exemplu, varianta asta de salam de biscuiti nu are zahar adaugat. Are cioco neagra, are sirop de curmale in loc de zahar si prune semi-uscate in loc de fructe confiate sau deshidratate (btw, cititi eticheta inainte de a le cumpara. Veti fi surprinsi sa vedeti ca si fructele uscate au zahar )
Revenind. Avem azi un desert usor de facut, aromat si gustos. As zice chiar semi-pacatos, ca tot e post…
Ingrediente:
- 200g biscuiti speculoos
- 120g ciocolata neagra
- 35g sirop de curmale
- 50g unt
- 100ml lapte
- 20g cacao
- nuci pecan tocate grosier
- fructe deshidratate (eu am folosit prune semi-uscate)
- esenta de migdale
- scortisoara
Mod de preparare:
- Rupem ciocolata iin bucatele si o topim la bain-marie timp de 5 minute. Eu recunosc faptul ca am un gadget mic (de fondue) care ma ajuta sa topesc ciocolata muuuult mai usor.
- Peste ciocolata topita, adaugam untul si amestecam pana se iincorporeaza. Lasam amestecul sa se raceasca.
- Dupa ce s-a topit untul, adaugam siropul de curmale, scortisoara, esenta de migdale si cacaoa si amestecam bine.
- Punem treptat laptele si amestecam pentru omogenizare.
- Adaugam biscuitii rupti cu mana, fructele si nucile si amestecam foarte bine.
- Turnam compozitia pe o folie de plastic, rulam strans si securizam capetele, prin rasucire. Daca doriti, puteti pune pe folie, inainte de a turna compozitia, biscuiti maruntiti bine sau fulgi de cocos. Nu doar pentru extra gust ci si pentru a desface folia mai usor.
- Bagam salamul de biscuiti la frigider pentru cateva ore pana cand se intareste.
Enjoy!